jul 2021

M D W D V Z Z
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
 
 

Anti-Racisme & Politiek?

din 28/02/2012 - 20:00 > 23:00

Anti-Racisme & Politiek?

Met Miriyam Aouragh & Jef Verschueren MO*deratrice: Olivia Rutazibwa

Naar aanleiding van de good-practice van de Internationale socialisten in Nederland

Er bestaat een consensus over de onwenselijkheid van racisme, maar een des te grote onduidelijkheid over de betekenis ervan. Is racisme een persoonskenmerk of een kenmerk van een samenleving, een soort gedrag of een ideologie? Ondanks de consensus over de onwenselijkheid van racisme is er ook nog geen manier gevonden om deze adequaat te bestrijden. Verschillende vragen dringen zich dan ook op. Is een cordon-sanitair efficient? Wat met de antidiscriminatiewet en het centrum voor gelijke kansen en racisme bestrijding? Kan men racisme bestrijden door middel van een politiek project of is elk antiracistische politiek gedoemd om racisme onbewust te versterken?

Miriyam Aouragh studeerde antropologie / niet-westerse sociologie aan de Vrije Universiteit (Amsterdam) met een specialisatie in etnische en andere minderheden Studies. Zij volgde ook antropologie en sociologie aan het Goldsmiths University of London, en Arabisch en politiek aan de Birzeit Universiteit. Zij werkt momenteel als postdoc aan het Oxford Internet Institute, Oxford University. Ondertussen schrijft en spreekt zij over ’Race, racisme en islamofobie in Nederland’ en gaat ze door met haar pro-actief werk als in grassroots anti-racisme en anti-oorlog bewegingen.

Jef Verschueren promoveerde in de Linguitstiek aan de Universiteit van Californië in Berkeley. Na een lange carrière als onderzoeker bij het Vlaams Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek, is hij nu hoogleraar Taalkunde aan de Universiteit Antwerpen, België. Zijn voornaamste interesses zijn theorievorming in de taalkundige pragmatiek, interculturele en internationale communicatie, en taal en ideologie. Hij is een heel productief auter en schreef onder meer "Antiracisme", "Het Belgisch migrantedebat" en "Debating Diversity".

MO*deratrice: Olivia Rutazibwa

Login on www.facebook.com/event.php