sep 2021

M D W D V Z Z
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
 
 

GEZIEN IN DE FORTSTRAAT: DE BURENBRUILOFT

In de vitrine van n° 78 kan je de ’Burenbruiloft’ bewonderen. Het is een participatief schilderij door Orlando Kintero ter gelegenheid van de 40ste verjaardag van het gemeenschapscentrum. Er staan heel wat bekende gezichten uit de straat op afgebeeld, waaronder Hugo Boutsen, voormalig sociaal-cultureel werker in GC Pianofabriek.

Hugo: De Fortstraat was vroeger een florissante winkelstraat, met op zaterdag en zondag een drukbezochte markt. In 2010 stelden we echter vast dat veel winkels leegstonden en de markt afbrokkelde. Vanuit de Pianofabriek werden er initiatieven ontwikkeld om de neerwaartse trend te doen keren: sociaal-artistieke projecten, artikels en getuigenissen van bewoners in het toenmalige tijdschrift ’Fabriekslawaai’. We organiseerden ’café citoyens’ op verschillende locaties in de straat waarbij we de mensen om hun mening vroegen. We stelden ook een brochure samen, ’Welkom in de Fortstraat’, met een voorstelling van de handelszaken. Zo kwamen we in contact met de handelaars en het pas opgerichte handelaarscomité ’Fort Ensemble’. We sloegen de handen in elkaar voor een groot straatfeest op 1 mei 2013. Een feestelijke brocante met animatie en optredens.

De Fortstraat zag die dag zwart van het volk. De ambiance was er weer. De Fortstraat had geschiedenis geschreven. Het gaf een boost aan de werking van het handelaarscomité en de andere actoren in de straat. De samenwerking om het feest tot een succes te maken was zeer intens. Ik ben nog steeds trots dat ik daarbij betrokken was. Partners en buren werden bondgenoten en vrienden, afkomstig van waar ook ter wereld, met boeiende levensverhalen. Soms leidt dat tot misverstanden, maar de gedeelde succesvolle ervaring om jaarlijks samen te werken aan het straatfeest overstijgen dat. Gelukkig maar, want de uitdagingen voor de Fortstraat blijven groot.
Op 1 mei 2019 vindt de 7de editie van ’Fort en Fête’ plaats. Check onze facebook.

Luister naar de verhalen van bewoners en handelaren op Mixcloud!