mei 2021

M D W D V Z Z
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
 

ALLES OVER concert, dans, events, film, theater

 

Congolisation #3

don 01/02/2018 > zon 04/02/2018

Congolisation is een multidisciplinair kunstenfestival dat de bijdrage van de Congolese en Afrikaanse diaspora in het Belgische culturele landschap promoot.

Van 1 tot 4 februari 2018 zullen opkomende kunstenaars hun unieke standpunten en narratieven voorstellen via conferenties muziek, dans, theater, expo en film.


De term Congolisation is een woordspeling op Congo en de term "kolonisatie". Congolisation is een platform voor subversieve kunstpraktijken waarin een gezamenlijke toekomst wordt verbeeld: gebaseerd op de intense relaties tussen Congo, Sub-Sahara-Afrika en België en vanuit het perspectief van de Afrikaanse diaspora.


TICKETS
Tickets reserveren kan per activiteit of een pass voor alle activiteiten.
Als je een Pass reserveert, vergeet niet per activiteit te reserveren want de plaatsen zijn beperkt!
PASS (concerten, dans en theater + cinema)
20€
https://goo.gl/forms/xcErmV48JaqRDlUJ2


PROGRAMMA

<< 01-02-2018 >>

EXPO Vernissage
(expo >22.02.2018)

18:00 – 22:30
Gratis

Kunstenaars:
Uhorakeye
• Art by Souha
• Déborah Lebeni

• Installatie “Wanneer we spreken over kolonisatie” - Boek op initiatief van Vesna Faassen & Lukas Verdijk - Installatie van Laura Nsengiyumva

Uhorakeye
Op een mooie zomerdag kreeg Audrey van haar familie een traditionele en unieke naam, zoals in Rwanda gebruikelijk is. Uhorakeye betekent “de verenigde schoonheid van lichaam en geest, het constante licht, de glans”. Een glans die zowel te vinden is in de onvolledige lijnen als in de vormen en kleuren van haar artistieke signatuur.
FB: https://www.facebook.com/Uhorakeye/
INSTA: https://www.instagram.com/uhorakeye/

Art by Souha
Souha Abu Taha, geboren in 1989 in België van Marokkaanse en Libanese afkomst, schildert om te proberen haar gedachten vast te leggen, te concretiseren... Ze gaat volledig losgekoppeld vooruit op automatische piloot. In die momenten van grote vrijheid ondervraagt ze zichzelf over de verontrustende wereld waarin we leven.
INSTA: https://www.instagram.com/art.souha/

Déborah Lebeni
Déborah, van kinds af gepassioneerd door tekenen, begon op 11-jarige leeftijd te schilderen. Ze werd vooral beïnvloed door haar kindertijd, die ze doorbracht in Afrika. Vrouwen en de moed die zij opbrengen zijn een echte inspiratiebron. Hun dagelijkse strijd over de hele wereld vormen de drijvende kracht achter haar artistieke uitdrukkingsvermogen.
FB: https://www.facebook.com/Deborah-Lebenis-paintings-174375439682242/

“Wanneer we spreken over kolonisatie” " Boek op initiatief van Vesna Faassen & Lukas Verdijk en installatie van Laura Nsengiyumva
“Wanneer we spreken over kolonisatie” is een samenwerking tussen Congolese historici opgeleid en werkzaam in de Democratische Republiek Congo. Het boek is een verzameling van essays van Donatien DIBWE dia Mwembu, Sindani KIANGU, Pamphile MABIALA MANTUBA-NGOMA, Jean-Marie MUTAMBA MAKOMBO en Jacob SABAKINU Kivilu. Het is ook het eerste boek van Congolese historici, gepubliceerd in Vlaanderen. Deze vijf auteurs kozen een artikel dat zij belangrijk vonden om het debat over kolonisatie naar voren te brengen. Het boek zal in de kijker worden gezet dankzij een installatie van Laura Nsengiyumva.
WEBSITE: http://www.publiekeacties.org/?section=fr

<< 02-02-2018 >>

Afropreneur Meetup van
Renaissance Africaine Asbl/vzw
17:30 – 20:00

Prijs: 5€

Afropreneur Meetup is een platform opgericht door Renaissance Africaine met als doel het ondernemerschap van jongeren uit de Afrikaanse diaspora in België te bevorderen. Met opleidingen, informatie en inspiratie helpen ze ondernemers om hun ideeën om te zetten in concrete projecten. Hun missie is om jongeren uit de Afrikaanse diaspora voor te bereiden om te durven ondernemen, in Afrika of in Europa, zodat ze in hun vakgebied kunnen bijdragen aan de Afrikaanse renaissance.
FB: https://www.facebook.com/AfropreneurBelgium/
FB: https://www.facebook.com/renaissanceafricaineasbl

CONCERTEN
20:30-23:00

Prijs: 10€
Tickets (plaatsen zijn beperkt): https://goo.gl/forms/CHvdSXwa6ndtNsns2

Warm’Up: DJ IllSyll
• Lubiana
• Darrell Cole

DJ IIISyll
Energie en eclecticisme zijn de sleutelwoorden die een set van IllSyll omschrijven. Steeds op zoek naar verschillende muzikale combinaties die zich vertalen in haar mixen, gebruikt ze geluid als taal en communiceert ze met jou via haar boxen.
SC: https://soundcloud.com/illsyll

Lubiana
De samensmelting van jazz, soul en Afrikaanse folk in Lubiana’s muziek weerspiegelt een unieke band met haar erfgoed. Nadat ze de kora - een soort luit uit West-Afrika - ontdekte, verdiepte ze zich in dit fantastische instrument en in meditatie. Sindsdien is haar muziek doorspekt met nieuwe texturen en innovatieve ritmes: de ideale ondersteuning voor haar sensuele, fragiele en zekere stem en tegelijk heerlijk jazzy.
WEBSITE: http://www.lubiana.be
FB: https://www.facebook.com/kepaoulubiana/
INSTA: https://www.instagram.com/lubianakepaou/

Darrell Cole
De Antwerpse artiest Darrell Cole mengt in zijn rap de klanken van het Golden Era met eigentijdse rap. De Sierra-Leoonse rapper is geboren in 1989 in Londen en kwam met zijn moeder en jongere broer in België terecht. Van jongs af aan leerde hij de kunst van tekstschrijven kennen door de liedjesteksten waar zijn moeder naar luisterde over te schrijven. Muziek is dus een rode draad in zijn leven, het wordt zijn passie. Zo ontwikkelde hij zijn eigen stijl en flow en onderscheidde zich in de Belgische hiphopscene. Zijn track “Take me away” werd zelfs gebruikt in de serie Survivor’s Remorse van Starz, mede geproduceerd door LeBron James.
WEBSITE: http://www.darrellcole.com/
FB: https://www.facebook.com/darrellncole/
INSTA: https://www.instagram.com/darrellcole/

<< 03-02-2018 >>

TheaterWORKSHOP met Babetida Sadjo
(In het Frans)
10:00-14:00
Prijs: 15€

Tickets (plaatsen zijn beperkt): https://goo.gl/forms/n4Oon2waOndsEygw2
Babetida Sadjo, een Belgische actrice uit Guinee-Bissau, verdeelt haar talent over Frankrijk en België, tussen toneel en film, over kortfilms en langspeelfilms, in donkere theaters en op televisie. Vier uur lang om met haar de verschillende momenten van emoties te delen die we tegenkomen en zich uiten via lichaam en geest.

KIDS - Gratis
14:00 - 15:00 Sessie 1: Inschrijven, plaatsen zijn beperkt : https://goo.gl/forms/7jnVEA1q26jVrShc2
15:00 - 16:00 Sessie 2: Inschrijven, plaatsen zijn beperkt : https://goo.gl/forms/gLYFr4ty6f7iZ3Co1
Literatuurworkshops met Marie-Thérèse Mondombo Ambusa

CINE-CONGO: Hommage Kiripi Katembo Siku
14:30 - 16:30
Prijs: 5€

Tickets (plaatsen zijn beperkt): https://goo.gl/forms/jd0nJCWFlqzBq6Pv1

Met zijn eerste videowerk “Voiture en carton” verrast Kiripi Katembo Siku ons met zijn vernieuwende artistieke kijk: een onverwachte blik op zijn stad, Kinshasa, en de omgeving. Gedreven door een menselijke intuïtie en een scherp beeldgevoel, heeft Kiripi echt “het leven met zijn ogen gebeten” (Sinzo Aanza).

Symphony Kinshasa van Kiripi Katembo Siku (15 min)
Film: RDC/2010
VO Fr/lingala, ST En
Een portret van Kinshasa dat de implosie van de stad onthult door licht te werpen op de gevolgen van corruptie, verwaarlozing en armoede.

“Maman Colonelle” van Dieudo Hamadi (72 min)
Film:RDC/FRANCE/2017
VO Fr/lingala, ST En
Kolonel Honorine werkt bij de Congolese politie en is verantwoordelijk voor de bescherming van kinderen en de bestrijding van seksueel geweld. Terwijl ze al 15 jaar in Bukavu in het oosten van de DRC werkt, hoort ze dat ze wordt overgeplaatst naar Kisangani. Daar komt ze oog in oog te staan met nieuwe uitdagingen.

Dieudo Hamadi
Dieudo Hamadi werd geboren in 1984 in Kisangani (DRC). Hij studeerde geneeskunde aan de universiteit van Kisangani. Vervolgens nam hij deel aan verschillende documentaireworkshops. In 2013 regisseerde hij zijn eerste speelfilm.

TRAILER:

CONFERENTIE
(In het Engels en Frans met simultaanvertaling)
17:30-19:30

BLACK HISTORY MONTH IN BELGIE: WAAROM en HOE ?

In samenwerking met BOZAR
Prijs: 0 €

Black History Month, officieel ingevoerd in de Verenigde Staten als voortzetting van de Negro History Week, is een jaarlijkse viering van de geschiedenis van de Afrikaanse diaspora. Vandaag wordt dit in verschillende vormen georganiseerd in meerdere steden en landen (Verenigd Koninkrijk, Canada, Nederland, Duitsland, Italië...) over de hele wereld. Heeft België een Black History Month nodig? Waarom en hoe organiseren we dat? Op initiatief van de kunstenaar Pitcho en verschillende Brusselse activisten en met de steun van BOZAR en Pianofabriek CityLab wordt een gezamenlijke denkoefening gelanceerd over hoe een dergelijk evenement in België kan worden georganiseerd. Twee debatten worden gepland tijdens de festivals Congolisation en Afropolitan in februari 2018. Het eerste debat vindt plaats op 3 februari tijdens het festival Congolisation in de Pianofabriek en het tweede debat gaat door op 23 februari in BOZAR tijdens het festival Afropolitan.

Met:
Tunde Adefioye,
Mireille Tsheusi-Robert,
Emma Lee Amponsah,
Pitcho Womba Konga,
Omar Ba.

DANS
20:00-23:00
Prijs: 10€

Tickets (plaatsen zijn beperkt): https://goo.gl/forms/reSSRYtm707GgP1R2

“Kifesh” van Oumar Diallo met Oumar Diallo en Djimi (5 min)
“Kifesh” vertelt het verhaal van twee jongeren en hun relatie met tijd. Gebaseerd op hiphoptechnieken en gecreëerd via improvisatie- en freestyle-oefeningen die de persoonlijkheid van Djimi en Oumar weerspiegelen.

“The revolutionary” van/met Max & Aurel (12 min)
Aurel en Max zijn de oprichters van Training Program. Dit programma bestaat erin de identiteit van de danser te ontwikkelen om hem/haar in staat te stellen zich professioneel te ontplooien. Na dit trainingsprogramma besloten ze om hun visie op dans te tonen, met “The revolutionary” als resultaat.

“GIANT” van Alesandra Seutin met FayB (25 min)
Een urban legend geïnspireerd door de tragische geschiedenis van Rwanda, een klein land waarin wij (België) een rol hebben gespeeld. Bij de terugkeer van verschillende reizen en ontmoetingen in Kigali was het belangrijk voor Alesandra Seutin om niet te blijven zwijgen over deze tragedie.

“Terre Riche” van/met Nadine Baboy (20 min)
“Terre Riche” stelt het vraagstuk aan de orde van de mijnbouw in Congo en de gevolgschade die dit veroorzaakt. Het hoofdpersonage, vertolkt door de solodanseres Nadine Baboy, evolueert in een hybride artistieke wereld en drukt zich uit in moderne Afrikaanse gebaren op een originele soundtrack van poëtische ritmes en teksten.

<< 04-02-2018 >>

KIDS - Gratis
14:00 - 15:00 Sessie 1: Inschrijven, plaatsen zijn beperkt : https://goo.gl/forms/1tjSd1CpaswYBCL62
15:00 - 16:00 Sessie 2: Inschrijven, plaatsen zijn beperkt : https://goo.gl/forms/DKmjDk1YGrdwgsg92
Literatuurworkshops met Marie-Thérèse Mondombo Ambusa

14:00-17:00
Gratis

CONFERENTIE
Kin/Bxl Platform

(In het Frans)
Met:
Dada Kahindo,
Véronique Clette Clette Gakuba,
Denis Mpunga

18:00-20:00
THEATER
Prijs: 10€

Tickets (plaatsen zijn beperkt):https://goo.gl/forms/je0o6oyY4Slgu1WO2
(In het Frans)
“Les Murs Murmurent” (“De muren morren”) van en door Babetida Sadjo
Een vrouw komt voor haar vader te staan, die ze vijftien jaar geleden voor het laatst zag. Ze wil hem over het gemis vertellen. Ze wil met hem praten over haar gevoel van verwaarlozing, dat nog steeds pijn doet. Ze komt toe op deze plaats waar door de stilte van doden de woorden van de levenden weerklinken. Van verwijten tot liefdesverklaringen, ontrolt ze de draad van haar leven vol kinderwonden, waarin hij ontbrak..

<< 22-02-2018 >> FINISSAGE EXPO