jul 2021

M D W D V Z Z
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
 

ALLES OVER lezing

 

“Subjectieve neutraliteit?”

din 25/03/2014 - 20:00 > 22:00

Over neutraliteit als mogelijk excuus voor discriminatie

Vertegenwoordigers van de overheid moeten in hun contact met de burger onpartijdig zijn, daar is iedereen het over eens. Onpartijdig betekent dan dat de overtuiging van ambtenaren, levensbeschouwing of ideologie even aan de kant gezet moet worden ten voordele van de gelijkwaardige dienstverlening aan elke burger. Het idee dat ambtenaren hiervoor uitwendige symbolen die hun overtuiging, levensbeschouwing of ideologie kenbaar zouden maken, zoals de hoofddoek, moeten vermijden, doet het laatste decennium echter heel wat stof oplaaien. De overheid gaf het startschot, het onderwijs en de arbeidsmarkt volgden zonder aarzelen. De schoenwinkelketen Torfs werd zelfs beloond voor haar progressief diversiteitsbeleid door het zogenaamde neutraliteitsprincipe in te voeren. In de praktijk zien we echter dat vooral overtuigingen, levensbeschouwing en ideologieën die niet aanvaard worden in de dominante samenleving, zoals de islam, geproblematiseerd worden. Mensen die afwijken van het politiek correcte of wenselijke worden op deze manier gediscrimineerd. Ontkennen we hiermee niet de subjectiviteit van de zogezegd neutrale meerderheid van onze samenleving en haar politieke vertegenwoordiging? Is het actueel vurig pleidooi voor ‘neutraliteit’ een nieuwe vorm van racisme, seksisme of homofobie?

Maryam H’Madoun is als doctor in de Toegepaste Economie verbonden aan de Universiteit van Antwerpen. Naast haar onderzoek naar de invloed van geloof op werk, tijd en sociale voorkeuren, is zij onder meer medeoprichtster van Boeh! (Baas over eigen hoofd!) en “Kieskeurig 2012”.

Fatma Arikoglu is als communicatiewetenschapper verbonden aan ella, het Kenniscentrum gender en etniciteit. Voordien was ze onderzoeksmedewerker bij de Nederlandstalig vrouwenraad. Ze is de drijvende kracht achter het vrouwenluik van ella en laat geen kans onbewust om gendermechanismen bloot te leggen.