EXPORUIMTE zkt. beeldend kunstenaars en designers

Presenteer je graag je artistieke praktijk aan andere kunstenaars en aan een breder publiek - of wil je dit graag oefenen? Zoek je een ruimte en budget om je werk vorm te geven in een expo?

Tijdens 1060 PITCH bieden we Brusselse kunstenaars en designers een podium om hun werk te pitchen voor publiek.

Voor deze derde PITCH zoeken we 3 beeldende kunstenaars of collectieven die een link hebben met Sint-Gillis (*) en met het thema TEXTILITEIT.

Op vrijdag 29/09/23 nodigen we hen uit om hun werk kort voor te stellen tijdens een open publieksavond in GC Pianofabriek, tijdens de finissage van de tentoonstelling door textielcollectief CYCL.ONE. Eén van hen krijgt ook de kans om met een werkbudget van €1000 de exporuimte van Pianofabriek om te bouwen tot een eigen (solo-)tentoonstelling.

Een vakjury én alle bezoekers worden uitgenodigd om met de « pitchers » in gesprek te gaan. Zij zullen in de loop van de avond een anonieme voorkeursstem uitbrengen voor één van de drie pitches. De kunstenaar met de meeste stemmen krijgt het werkbudget en een toonmoment in de exporuimte van Pianofabriek.

(*) Je woont, werkt of studeert in Sint-Gillis of er is een inhoudelijke link met je werk.

© Rozenn Quere - Park Poétik

WAT ZAL ER GEBEUREN?

 • Het PITCH-team selecteert drie kunstenaars uit alle inzendingen;
 • De drie geselecteerde kunstenaars pitchen op 29/09 hun werk en een tentoonstellingsproject tijdens een publieksavond in Pianofabriek;
 • Een vakjury en het publiek brengt voorkeurstemmen uit;
 • Eén gekozen kunstenaar kaapt de exporuimte van de Pianofabriek 13/11 - 9/12/23

We willen een laagdrempelige, gezellige ontmoetingsruimte creëeren voor Brusselse kunstenaars, waarbinnen jonge of startende kunstenaars de kans krijgen om de presentatie van hun werk te oefenen en waar een lokaal publiek het werk van lokale kunstenaars kan leren kennen. Via de stemming willen we het publiek aanmoedigen een actieve rol als programmator op te nemen.

VOOR WIE?

 • Voor individuele kunstenaars/designers of collectieven
 • Personen die een link hebben met Sint-Gillis
 • Tentoonstellingsprojecten binnen het thema 'textiliteit'

TEXTILITEIT: EEN KLEINE DEFINITIE

Volgens antropoloog Tim Ingold gaat 'textiliteit' om het creatieve proces dat dialogeert met de werkelijkheid en kijkt naar wat haar omringt en wat haar verbindt. Textiel is niet langer enkel een afgewerkt product, maar eerder een denkproces dat in meerdere richtingen beweegt en verschillende vormen aanneemt.

HOE DEELNEMEN?

Stuur de volgende documenten naar ann.lefever@pianofabriek.be

 • Een beknopt portfolio of link naar je website
 • Een omschrijving van jouw project: wat wil jij tonen in de expo? (maximaal 1 A4)
 • Een korte toelichting: wat is jouw link met Sint-Gillis?
 • De documenten mogen worden ingestuurd in het Nederlands, Frans of Engels.
 • De deadline voor applicatie is 21 september 2023. Gelieve de documenten in Pdf-formaat door te sturen, met eventueel links naar bewegend beeld.

PRAKTISCHE INFO

1060 PITCH vindt plaats op 29 september 2023 om 20u in de Pianofabriek. Je kan je pitch in het Nederlands, Engels of Frans houden. De uiteindelijke expo gaat door tussen 13 november en 9 december 2023.

1060 PITCH Textiliteit is een participatief project tussen de gemeente Sint-Gillis en GC Pianofabriek.

© Günther De Proft - GC Pianofabriek