sep 2021

M D W D V Z Z
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
 
 

Brusselse jongeren?

din 17/04/2012 - 20:00 > 23:00

Lezing met Samira Benallal (Déclik) & Jenneke Christiaans (VUB)

Naar aanleiding van de hoogdringendheid van dit sociaal probleem


Brussel wordt al jarenlang regelmatig geconfronteerd met een conflictueuze verstandhouding tussen ordediensten en jongeren. Vooral in Anderlecht en Sint-Jans-Molenbeek kunnen de gemoederen oplopen. De sensatie weerklinkt dan in de media. Er wordt in deze geschiedenis duchtig met moraliserende vinger naar de jongeren gewezen. Men heeft de neiging om hier met ferme hand tegen te reageren. Men voert vaak beveiligingsmaatregelen in om orde op zaken te stellen. Maar is daarmee de kous af? Gaan we op deze manier niet voorbij aan de betekenis van dit geweld? Kunnen we niet beter spreken of een revolte van de jongeren dan over rellen? Hoe kunnen we dit gewelddadig fenomeen beter begrijpen? In dit licht willen we even stilstaan met de verhouding tussen jongeren en hun stad, Brussel.

Samira Benallal is initiatiefneemster en voorzitter van Déclik, een vzw die zich vooral bezig houdt met jongeren uit de buurt van de Pianofabriek. Vanuit een verontwaardiging over de loopbaan van haar broer Nordin Benallal, richt Samira zich op jongens en meisjes vanaf 13 jaar die niet worden opgevangen door het regulier aanbod. Déclik slaagt er in om maatschappelijk kwetsbare jongeren te motiveren om deel te nemen aan originele sociale en culturele activiteiten van uiteenlopende aard en zo potentiële delinquentie te voorkomen.
 
Jenneke Christiaens is (hoofd)docent verbonden aan de vakgroep Criminologie van de VUB. Naast haar opdracht als docente, voert en begeleidt zij onderzoek op het historisch criminologische en het jeugdcriminologische domein. Centraal hierin staat veelal de figuur van de jongere (jeugddelinquent) in relatie tot de maatschappelijke reactie en in het bijzonder de jeugd(straf)rechtsbedeling: zoals ernstige jeugddelinquentie en de praktijk van de uithandengeving, de ontwikkeling van de alternatieve sanctionering in België, geplaatste jongeren en recidive, jongeren en geweld, enz....
 
MO*deratrice: Samira Bendadi

Toegang €5 / €4 (leden, Sint-Gillenaren) / €1,25 (art.27)
Organisatie: Masereelfonds, MO*, Kif Kif¨ en Pianofabriek

Je kan ons ook volgen op facebook