okt 2021

M D W D V Z Z
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
 

Literatuur & Diversiteit?

din 20/03/2012 - 20:00 > 23:00

Literatuur & Diversiteit?

Met Inan Akbas & Chika Unigwe MO*derator: Gie Goris

Naar aanleiding van ‘Beefcake Publishing’, een nieuwe onafhankelijke uitgeverij die focust op Nederlandstalig literair talent met buitenlandse roots, zonder hierbij andere schrijvers uit te sluiten

’Tien procent van de Belgen is van vreemde afkomst,’ zegt Inan Akbas, ’maar dat weerspiegelt zich niet in de literaire productie.’ Daarom richtte hij Beefcake Publishing op, dat allochtonen wil aanmoedigen om niet alleen over migratie te schrijven. Beefcake Publishing is een onafhankelijke uitgeverij die focust op Nederlandstalig literair talent met buitenlandse roots, zonder hierbij andere schrijvers uit te sluiten. Het wil een totaalpakket en een platform presenteren voor zijn auteurs, wat onder andere inhoudt: begeleiding in/naar het lezingencircuit, evenementen, bloemlezingen... Akbas ziet ook de redenen waarom nieuwe Belgen nog altijd moeite hebben om door te stoten in de literatuur en bij uitbreiding in de culturele wereld. Opvoeding en onderwijs zijn hierbij essentiële pijlers, niet alleen voor een goede integratie, maar simpel gezegd: vooral om gewoon iets te maken van je leven. Verder is hij kritisch tegenover de etnische minderheden in België, die nog niet genoeg verantwoordelijkheid dragen voor hun eigen heden en toekomst. Daarbij stelt Akbas dat factoren zoals een gebrek aan politiek bewustzijn en participatie aan een gemeenschappelijk sociaal leven de algemene culturele vooruitgang belemmeren.

Inan Akbas is licentiaat Communicatiewetenschappen en VRT-programmamedewerker. Hij is betrokken bij verscheidene culturele organisaties, zoals De Centrale, Volkskunde Vlaanderen en Bij’ de Vieze Gasten, en was ook jurylid van de Vlaamse Cultuurprijs voor Proza 2008. Daarnaast schrijft hij romans, kortverhalen, gedichten en opiniestukken, die laatste onder meer voor De Standaard, deredactie.be en Liberales.

Chika Unigwe is een Afro-Belgische schrijfster van Nigeriaanse origine. Ze schrijft zowel fictie, poëzie en educatieve boeken. In 2003 won ze de BBC Short Story Competition met haar kortverhaal, "Borrowed Smile", een Commonwealth Short Story Award met "Weathered Smiles" en een Vlaamse literaire prijs met haar eerste Nederlandstalige kortverhaal, "De Smaak van Sneeuw." In 2004 was ze finaliste voor de Caine Prize met haar kortverhaal "The Secret." In 2007 kreeg ze een "Unesco-Aschberg fellowship for creative writing" en in 2009 een "Rockefeller Foundation fellowship for creative writing". Haar tweede roman, On Black Sisters’ Street, verscheen in 2008 in het Nederlands (onder de titel Fata Morgana) en in 2009 in het Engels.

MO*deratrice: Gie Goris

Login on www.facebook.com/event.php