okt 2021

M D W D V Z Z
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
 

Van Marrakech tot Istanbul

Lezingenreeks

Van Marrakech tot Istanbul

Een serie interculturele gesprekken en ontmoetingen over samenleven in diversiteit. Migratie is van alle tijden en dus eigen aan de mens. De wereldgeschiedenis leert ons dat in bepaalde samenlevingen religieuze en etnische minderheden zonder al te veel problemen hun eigenheid konden beleven. Voor seksuele minderheden is dit helaas meestal niet het geval. In West- Europa is de multiculturele samenleving, met vallen en opstaan, volop in de maak. We willen daarom met deze reeks gesprekken en ontmoetingen vanuit een historisch perspectief kijken naar de andere kant van de Middellandse zee. We gaan ons vanuit een onbevooroordeeld perspectief in verschillende thema’s verdiepen, door zowel deskundige als de betrokkenen zelf zoveel mogelijk aan het woord laten. De reeks ’Van Marrakech tot Istanbul” is een leerrijke voorbereiding op de reis naar Istanbul. Wie graag meewil op cultuurreis, willen we dan ook graag uitnodigen om deel ten nemen aan enkele van de lezingen.

1.Homoseksualiteit en tradities

Naar aanleiding van het boek “ Onder Mannen , het verzwegen leven van Marokkaanse homo’s” . Gastsprekers: Catherine Vuylsteke, Journaliste bij “De Morgen” en auteur van het boek “ Onder Mannen”. Malek Chebel, Antropoloog gespecialiseerd in religies, i.c. de Islam Karim Nasseri, Marokkaans schrijver. Woont sinds 1989 in Frankrijk en publiceerde o.a. een aantal artikels over de plaats van homoseksualiteit in moslimlanden. Ural Manço, Professor Sociologie, gespecialiseerd in migratie en interculturele betrekkingen aan de Universitaire Faculteit Saint-Louis in Brussel. Mustafa Tetik, Master in Oosterse Talen en Cultuur, afgestudeerd aan de Universiteit van Ankara, Tunis en Cairo Moderator:Jean-Christophe Guillaume

2.Laïciteit en democratie in Turkije

Gastspreker: Hilmi Kaçar.
Hilmi Kaçar (1977) is historicus van opleiding (UGent). Voor zijn scriptie, die handelde over de sociaal-economische geschiedenis van het Ottomaanse rijk en Turkije vanuit de wereldsysteemanalyse, behaalde Kaçar grote onderscheiding. Na een aantal jaar politiek activisme in het ‘allochtone’ middenveld, anarchistische middens en de studentenbeweging, heeft hij aan het Conservatorium van Istanbul ud en musicologie gestudeerd. Recent is Hilmi Kaçar begonnen aan een doctoraatsonderzoek naar de actuele hervormings- en democratiseringsprocessen in Turkije tijdens het bewind van de AKP.

3.Het leven van de Sefardische Joden in het Ottomaanse Rijk

Gastspreker: Moïse Rahmani.
Moïse Rahmani is geboren in Cairo in een Joodse familie, afkomstig van het Griekse eiland Rhodos. Hij spreekt vlot verschillende talen waaronder het “ladino”. Een tiental jaren geleden lanceerde hij het maandblad Los Muestros, dat nieuws publiceert over de Sefardische gemeenschap over de hele wereld. Hij schreef ook verschillende boeken met betrekking tot de Sefardische cultuur.
+ Kennismaking met de Sefardische keuken
+ Concert:LA ROZA ENFLORESE

4.Hedendaagse kunst in Turkije

Gastspreker: Mesut Arslan.
Mesut Arslan (1972, Izmir) acteerde in verschillende producties bij het ‘Burger Theater’ in Izmir en bij de ‘Yeni Asir’ theatergroep, waar hij ook assistent directeur was. In Antwerpen richt hij de ‘Anatolia Toneel Group’ (ATG) op waar hij zijn Turkse roots duidelijk aan bod laat komen. Met theater ‘Onderhetvel’, bespeelt hij meer universele thema’s. Mesut Arslan is ook de artistieke directeur en de algemene coördinator van het ‘0090 Arts Festival’. Tijdens dit festival krijgt het publiek de mogelijkheid om het werk van hedendaagse kunstenaars te leren kennen. + video-installatie “Gravity” van Nesalek Ekici

5.Pink Camouflage

Documentaire van Sarah Bracke.
Elke oorlog heeft verhalen nodig. In de ’War on Terror’ gaat het regelmatig over homoseksualiteit als inzet van de ’botsende beschavingen’: holebi-rechten zouden thuishoren in het Westen, en komen onder druk te staan vanuit de Islam. In deze documentaire komen holebi-activisten uit België en Libanon aan het woord, en geven hun visie op het snijvlak tussen seksualiteit(spolitiek) en oorlog. Sarah Bracke is onderzoekster, docente, activiste en filmmaakster. Zij doceert godsdienst- en cultuursociologie aan de KULeuven. Zij zal haar documentaire zelf inleiden.