mei 2021

M D W D V Z Z
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
 

Eerbetoon aan Matoub Lounes

 

zat 26/06/2010 - 15:30

Op 25 juni 1998 werd Matoub Lounès op een lafhartige manier vermoord. De daders of opdrachtgevers werden nooit geïdentificeerd. Sinds zijn verdwijning treurt de jeugd van Kabylië om zijn vaandeldrager, deze kunstenaar die het vuur van de dichter samenbracht met de passie van de vrijheidsstrijder. Zijn kunst en gevecht om identiteit, cultuur en democratie werden verheven tot een emblematisch niveau. De ontwikkeling van de toestand in Kabylië, gekenmerkt door een autistisch bewind, maken zijn voorspellingen visionair.

Meer dan een zanger, heeft hij de jeugd van de jaren 70 bezield en deze van de jaren 80 wakker geschud. Tegen het arbitraire, de identiteitsverloochening en de minachting voor de herstelling van het algerijnse zijn, waarin het amazighelement verondersteld wordt zijn bevoorrechte plaats in te nemen.

Hij had als een van de eersten begrepen dat een bewind gesteund op geweld en repressie er alles zou aan doen om de bestaande democratische structuren in Kabylië te ontmantelen. Het is dan ook zijn uitgesproken positie ten voordele van de kabylische cultuur en identiteit, zijn onverbiddelijkheid ter bescherming van iedereen, die actueel zijn en van hem een onvergankelijk symbool maken van rechtvaardigheid en het weigeren van geschipper.

Met de regelmatige herdenking van de moord op de Matoub Lounès , hebben de berberverenigingen van de diaspora, de bevolking van Kabylië en vooral de jeugd niet zozeer de bedoeling om deze levende legende te bewieroken maar om aandacht te vragen voor de moeilijkheden die er zijn om de culturele, sociale en politieke instandhouding ter plaatse te bewerkstelligen.

12 jaar na zijn dood, nodigt de culturele vereniging n’Imazighen iedereen die nog verbonden is met de identiteit van het kabylische volk uit zich te vervoegen op dit eerbetoon in de Pianofabriek.

Vanaf 15u30 kan je de stand met boeken en informatie bezoeken. Om 17u wordt de film ’Le prix de la vengeance’ vertoond.

Toegang is gratis, iedereen is welkom.
"Xas neqven acêal d itri, igenni ur inegger ara"
"Même s’ils éteignent tant d’étoiles, le ciel, lui, ne sera jamais dépourvu."

Lounès Matoub est né le 24 janvier 1956, en Kabylie. Il a été assassiné le 25 juin 1998 dans sa région natale, victime plus que probable d’un lâche complot politique plutôt que d’un assassinat terroriste intégriste. Pour toute la Kabylie, son exécution a été le fait du pouvoir en place avec la complicité de ses relais locaux.

Enfant du peuple, chanteur adoré, poète écouté par la jeunesse kabyle, Matoub Lounès était également un orfèvre qui savait ciseler le verbe pour libérer la parole et éveiller la conscience. Celui qui n’acceptait de vivre que dans la dignité. Celui qui combattait l’oppression et l’intolérance.

Lounès Matoub avait très tôt compris que le terrorisme est inhérent à l’islamisme politique. Convaincu que le pouvoir en place induisait le phénomène terroriste, Matoub soutenait que les dirigeants étaient avant tout animés d’une envie de durer rendue possible grâce à l’alliance avec les intégristes, contre la société démocratique.  

A l’occasion de l’anniversaire de l’assassinat de Matoub Lounès, l’association culturelle n’Imazighen a.s.b.l. organisera une journée de commémoration.

Programme :
A partir de 15h30 : Stand d’info et livres sur Matoub Lounes
& à 17h00 : Film : Le prix de la vengeance
 
L’entrée est libre pour toutes et tous.

Info: 0496 78 50 20 / 067 64 67 75