sep 2021

M D W D V Z Z
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
 
myspace
myspace
 

Hijaz

zat 24/04/2010 - 20:25 > 22:00

in het kader van Fabrika Mundo

Hijaz is niet alleen een stijlfiguur uit de Arabische muziek maar ook een groepsnaam met een ondubbelzinnige verwijzing naar jazz. De groep ontstond in 2004, toen ze samenwerkte met de Tunesische zangeres Zohra Lajnef aan het album ‘Rag Rag’. De cd verscheen enkel op de Tunesische markt maar betekende wel het begin van een vruchtbare samenwerking tussen Tunesische meester-ud-speler Moufadhel Adhoum en Grieks-Belgisch pianist Niko Deman. De dialoog tussen de ud en de piano, tussen de Arabische wereld en het Westen, tussen de hijaz en de jazz, vormt de basis. Deze harmonie wordt ondersteund door de ritmes van Marokkaans percussionist Azzedine Jazouli, drummer-percussionist Chryster Aerts en bassist Vincent Noiret. Ze voorzien in een stevige en avontuurlijke ritmiek die tradities van Marokko tot India overspant, en waarop ud en piano een web van klanken weven. Ze zijn inmiddels eigen composities gaan spelen, terug te vinden op hun cd ‘Dunes’ die in 2008 verscheen. De muziek vervoert je zo naar een rustige patio in een mediterrane stad, op een steenworp afstand van de drukke medina.

€9, €7 (vvk & reservatie), CWB & art.27 aanvaard

Met:
Moufadhel Adhoum (ud) is geboren in 1965 in een van de meest populaire buurten van de medina in Tunis. Op 12-jarige leeftijd werd hij ingewijd in de kunst van de ud door Arabisch grootmeester Mr. Abderrahmane El Mehdi. In verschillende bezettingen speelde hij op vele Tunesische festivals. Eens in België werkte hij samen met flamencogitarist Marquito Velez en Ghalia Benali (“Romeo and Leila”). Moufadhel gaf les bij Muziekpublique en in de Pianofabriek in Brussel. Als uitstekend muzikant verstaat hij de kunst om met mensen van diverse achtergronden samen te spelen. Zijn virtuoos spel maakt van de ud een volledig en divers instrument.

Niko Deman (piano) was al van kindsbeen af begeesterd door muziek. Hij leerde eerst keyboard spelen maar raakte tijdens z’n tienerjaren geïnteresseerd in de Griekse roots van zijn moeder, leerde bouzouki en richtte, nog later, een rebetikagroep op, een genre dat qua stijl en periode vergelijkbaar is met de blues. In 1997 werd zijn interesse in jazz zo groot dat hij jazzpiano ging studeren aan de Jazz-Studio in Antwerpen en vanaf 2000 aan het conservatorium. Vandaag de dag is Niko Deman leraar jazz en lichte muziek in verschillende muziekscholen in Vlaanderen en de drijvende kracht achter Hijaz.

Vincent Noiret (contrabas) begon als autodidact maar studeerde later bij Nathalie Loriers en Pierre Van Dormael, en aan het conservatorium van Brussel. Hij begeleidde Alexis Tuomarika en won daarmee verschillende prijzen. Nadien specialiseerde hij zich meer en meer in de wereldmuziek met bekende namen als Didier Laloy, Luc Pilartz, Pascal Chardome, Jowan Merckx, Photis Ionatis, Steve Houben, Ghalia Benali,… Zijn talent voor compositie en arrangement ontdekte Vincent in de formaties Ialma, Amorroma, Stéphanie Blanchoud en Les Tisserands. Tegenwoordig speelt hij in de groep Tricycle naast Tuur Florizoone en Philippe Laloy en sedert september 2009 is Vincent de vaste bassist van Hijaz.

Chryster Aerts (slagwerk) studeerde jazzdrum aan de Antwerpse muziekacademie, volgde lessen bij Chander Sardjoe, Stephane Galland en Jan de Haas, de Berklee Summerschool in Italië en stages Afrikaanse percussie in Senegal. Hij werkte mee met dansgezelschap Enclave, percussiegroep Mzungi en producer Jerboa Dezer dagen zet hij zich vooral in voor booty shakin’ bigband De Millenniums en popgroep Assunta Mano. Samen met Vincent en Azzedine vormt hij de backbone van Hijazz.

Azzedine Jazouli (percussie) is afkomstig uit Fez in Marokko. Hij speelde al van zeer jonge leeftijd op trouw- en doopfeesten en studeerde af aan het conservatorium van Fez. Beïnvloed door vele muzikanten en tradities werd hij een van de beste percussionisten van Marokko. Hij speelde de wereld rond met o.a. Goran Bregovic en Nass El Ghiwane. Tegenwoordig leeft hij in België, speelt hij in verschillende muziekformaties en geeft hij les, zo ook in de Pianofabriek via Muziekpublique. Azzedine bespeelt derbouka, bendir, taarija, rek(taar), mazhar en daf.

Vardan Hovanissian (doudouk) is afkomstig uit Armenië. De Armeense doudouk is een van de oudste instrumenten met dubbelriet ter wereld en weerspiegelt als geen ander de klank en ziel van Armenië. Hij toerde heel de wereld rond als solist, in duo, in quartet met de groep Arax, met de Israëlische zangeres Yasmin Levy of de Algerijn Abdelli. In Armenië speelde hij bij het nationale volksmuziekensemble en bij de groepen Gandzsar, Marathouk, Ervand Saharouny. Ook Vardan geeft les in de Pianofabriek via Muziekpublique.

Een project van Zephyrus Music.