mei 2020

M D W D V Z Z
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
 

CHERNOBYL DRAWINGS - Nikolas Lestaeghe, Karlien Torfs & Nicolas Delalieux

Take a tour of the hidden gems, graffiti and junk of Ghent in search of happiness and safety

Tijdens de nacht van 25 op 26 april 1986 ontplofte de kernreactor in Tsjernobyl (de toenmalige Sovjet-Unie). De dagen daarna dreef er een radioactieve wolk doorheen Europa. Pas na enkele dagen waarschuwden de Europese overheden hun burgers en adviseerden ze iedereen om binnen te blijven en geen vers fruit of groenten te eten. De angst bekruipt Karlien Torfs (°1987), Nikolas Lestaeghe (°1988) en Nicolas Delalieux (1982) als zij bedenken dat hun ouders deze radioactiviteit zomaar binnenhapten.

Naar aanleiding van de 30ste verjaardag van de nucleaire ramp trokken ze in april 2016 naar Oekraïne. In Kiev wonen ze de officiële herdenking bij en in Pripyat en Tsjernobyl bezochten ze de plek van de ramp waar zij op zoek gingen naar meetbare en waarneembare gevolgen van jarenlange hoge radioactiviteit.

Tweede reis en kubussen als veilige ruimtes

Eind 2018 gingen ze terug naar Kiev en Minsk om intensievere interviews af te nemen. Ze vroegen de geïnterviewden hun schuilplekken te tekenen en hun ervaring met veiligheid te delen. ‘Prypiat was een utopische sovjetstad en is nu wasteland. Kanaal bxl is nu wasteland en men wil daar nu een utopische nieuwe vorm van stedelijkheid ontwikkelen. Er komen 10 000 mensen wonen in die zone: een volksverhuizing. In de omgekeerde richting als wat in Prypiat gebeurde,’ zegt Karlien Torfs.

Treedt binnen in de verschillende getuigenissen

De theatermakers selecteerden 5 personen op basis van hun ontwerpen en visies. Ze bouwden voor elk van hen een kubus van 3x3x3 meter. Één voor Ludmilla, een vrouw die een soldaat overtuigde haar uit de isolatie-zone te laten vertrekken. Een ander voor Oleg, een wetenschapper die Gorbachev nog voor de ramp wou waarschuwen over de staat van de centrale maar werd tegengehouden door zijn collega’s.
Daarnaast kan je de andere getuigenissen ervaren van Tamara, Tatjana and Anastasiya binnen een straal van 2 km rond de Biestebroekkaai.

Kelders als paradijzen

Karlien, Nikolas en Nicolas lazen in een rapport van de wereldgezondheidsorganisatie dat de stijging van psychosomatische klachten één van de weinige gevolgen is die men direct kan linken aan de ramp van 1986. De angst om ziek te worden door nucleaire straling zorgt ervoor dat mensen ziek worden. “Is dit geen duidelijk voorbeeld van hoe we de laatste 30 jaar omgaan met gevaar en angst? We bouwden de schuilkelderontwerpen levensgroot na. Deze naïeve “safe spaces” lijken een weergave van de psychosomatische gevolgen van gevaar, maar ook een weergave van het kortetermijndenken dat de huidige tijden typeert” vertelt Nicolas Delalieux.

Politici anno 2018 maken zich populair door ons het valse gevoel te geven dat ze ons ‘radicaal’ beveiligen: dit door muren te bouwen, de bevolking jodiumpillen te geven, meer militairen op straat in te zetten en te investeren in defensie door extra gevechtsvliegtuigen te kopen. Maatregelen die eerder het onveiligheidsgevoel voeden dan de bevolking gerust stellen. Het creëren van een absurd en mythisch veiligheidsgevoel is waar we ons op focussen met Chernobyl Drawings. Chernobyl Drawings is een associatieve audiotour langs utopische schuilplekken, graffiti, sluikafval en een nu nog verlaten dok.

creation: Nicolas Delalieux, Nikolas Lestaeghe, Karlien Torfs | decor: Sarah Geirnaert | constructors of decor: Jeff Severins, Simon Heyde, Geeraard Respeel, Jens Callens, Piet Vermeer and Mamady Kaba | translation Iryna Kutova | production Josef Terlaeken | audio coaching: Lucas Derycke | voices: Tatjana, Ludmilla, Oleg, Tamara en Anastasiya | graphic design: Studio Pieterjan Volckaert | producers: Kunstenwerkplaats Pianofabriek | co-producers: Kunstencentrum Vooruit en GC de Rinck | with the support of: Vlaamse Gemeenschap en Vlaamse Gemeenschapscomissie | together with: Academie Anderlecht, Chernobyl Museum Kiev, Haven Brussel, Brussels Beerproject | thank you to: Ruud Anthoni, Thomas Vermaercke, Bauke Lievens, BiestebroekBis, Zemlyaki Kiev, KAAP, De School van Gaasbeek, Las Kurbas Art Center Kiev, Ritcs, Ecodom Minsk, European Cultural Foundation STEP, and all the interviewed who did not make the show but who inspired us a lot.

Taalen: in russian with NL, ENG and FR translation

2019
April 5-6 - GC De Rink, Brussel (BE)
Juni 8-9 - Vooruit_ DOK, Gent (BE)