okt 2021

M D W D V Z Z
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
VDAB
VDAB
 

Een vooropleiding voor anderstaligen, om nadien in een (Nederlandstalige) opleiding assistent podiumtechnicus te kunnen starten om zich verder te vervolmaken.

In deze opleiding ambiëren we, naast taalactivering Nederlands, onder begeleiding van taalcoach, u een zo degelijk mogelijk aangepaste vorming aan te bieden, met het oog op het verwerven van inzicht en eerste basiskennis van competenties die nodig zijn om het vak van assistent podiumtechnicus te kunnen uitvoeren. Voor de opleiding assistent podiumtechnicus wordt een gedegen kennis Nederlands verwacht. Minstens instap 2.3. Echter, we hebben gemerkt dat er een grote interesse is in deze opleiding van anderstaligen wiens kennis Nederlands niet voldoende is om ze te kunnen laten starten in die opleiding. Vandaar dit “voortraject”.

Naast een basiskennis meegeven mbt podiumtechnieken, is een voorname doelstelling aan taalactivering te doen. De opzet is dat cursisten bij het eindigen van dit voortraject voldoende kennis Nederlands hebben om door te stromen naar kwalificerende opleidingen: de opleiding assistent podiumtechnicus van de Pianofabriek, of andere opleidingen.

Wat is een assistent podiumtechnicus? Een podiumtechnicus (PT) staat in voor “de realisatie van de podiumtechnische zijde van een wijde waaier aan voorstellingen, optredens, evenementen, enz. Een PT is bij deze activiteiten betrokken van bij de creatie tot aan de nazorg. De belangrijkste taken zijn het ontwerpen en het uitvoeren van technische ontwerpen, dit in alle onderdelen van de podiumtechniek, namelijk theatermechanica, decor, licht, geluid, audiovisuele technieken en speciale effecten.” Een assistent podiumtechnicus assisteert de podiumtechnicus bij het uitvoeren van technische ontwerpen. Je kunt ingeschakeld worden in technische ploegen van theatergezelschappen, kunstencentra, cultuurcentra en gemeenschapscentra, schouwburgen; licht- geluidsfirma’s etc… die zich ondermeer bezighouden met de productie, presentatie en verspreiding van gesproken theater, dans- en muziektheater, figuren- en straattheater, muziek, evenementen en tentoonstellingen.

De doelstelling van dit voortraject is anderstalige klaar te stomen om nadien in een (Nederlandstalige) opleiding assistent podiumtechnicus te kunnen starten om zich verder te vervolmaken. Indien u de opleiding succesvol beëindigd krijgt u een VDAB-getuigschrift.