Apr 2017

M D W D V Z Z
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
 
 

HELfel@CC Westrand - Myriam Van Imschoot

Zaterdag 17 september

De‘grote zaal versie’ van ‘HELfel’ gaat in première op zaterdag 17 september om 21.30 tijdens de ‘Come Together’, het feestelijke openingsweekend van de Beursschouwburg in het cultureel centrum Westrand in Dilbeek. Het is aanbevolen om te komen kijken naar de voorstelling Total Eclipse of the Heart van Kassys (20:30) want de voorstelling van HELfel sluit hier onmiddellijk op aan. Wie enkel voor HELfel kan komen, wordt gevraagd om te verzamelen aan de deuren van de theaterzaal om 21:30. We leiden u de zaal in tijdens het applaus.

HELfel’ kende zijn première in de publieke ruimte op zaterdag 27 augustus om 15.15 en om 20.00 in het Park tijdens ‘L’incroyable Téléférique’.

De voorbije jaren deed Myriam Van Imschoot onderzoek naar stemtechnieken en vocale praktijken en combineerde dat onderzoek met een grote interesse in oudere vocale –al dan niet- populaire tradities. Ze maakte ze een jodelduet met jodelqueen Doreen Kützke en documenteerde ze haar onderzoek met een reeks portretten van jodelaars. In ‘What Nature Says’ klonken de stemmen van de performers als dierengeluiden uit een natuurdocumentaire: bruitage met enkel de menselijke stem.

Sinds 2013 is Myriam Van Imschoot gefascineerd door de kracht van de YOUYOU’. De ‘YOUYOU’ is de Franse benaming van een kreet die vrouwen laten horen voornamelijk op huwelijken en feesten maar ook op begrafenissen van ongehuwden en martelaren. De kreet vindt zijn oorsprong in diverse culturen in het Midden-Oosten, Noord- en Subsaharaans Afrika, en zelfs in het Baskenland. Naargelang de regionale herkomst wordt hij zaghareed, kululu, tsahalulim, irrintzi, etc genoemd. Telkens gaat het om een langgerekte schrille toon die tot ver te horen én te voelen is.

Rond de YOUYOU ontwikkelt Myriam Van Imschoot artistieke projecten met lokale performers, met respect voor hun traditie, maar ook met openheid voor nieuwe invullingen. Zo rekten 12 Brusselse vrouwen de kreet voorbij zijn gebruikelijke duur in YOUYOUYOU (2015). Ze creëerden samen een 8 minuten lange sonore wervelwind volgens een complex afsprakensysteem, met zachte en luide partijen, solo’s en groepsinteracties.

Momenteel bereidt Myriam met 30 vrouwen HELfel voor, een grootschalige versie voor de publieke ruimte. Ze doet dat aan de hand van Club Zaghareets, feestelijke ontmoetingen waarbij de kreet aangeleerd wordt maar waarbij even goed ervaringen, verhalen, herinneringen aan het (traditionele) gebruik van de youyou gedeeld worden tussen vrouwen van alle leeftijden en achtergronden, zowel professionele performers als niet-professionelen. Deze eerste versie van ‘HELfel’ voor de publieke ruimte wordt in primeur getoond in het Park van Vorst op zaterdag 27 augustus 2016, tijdens ‘L’incroyable Téléférique’, is een ééndaags burgerinitatief waarbij kunstactiviteiten (van o.a. Benjamin Vandewalle e.a. ) gecombineerd worden met zomerse ontmoetingen in het Park.

Naast deze ‘Park-versie’ gaat de ‘grote zaal versie’ van ‘HELfel’ officieel in première tijdens ‘From Beursschouwburg to Westrand’, de ‘Friendly Take-over’ van het cultureel centrum van Dilbeek door Beursschouwburg op zaterdag 17 september 2016. Dat is meteen de seizoensopener en het openingsweekend van zowel Westrand en Beursschouwburg. (Hier vindt u het hele programma van deze seizoensopener.)

Credits
Concept en regie: Myriam Van Imschoot. Assistentie en advies: Shila Anaraki, Caroline Daish.

Performers: Stephanie Auberville, Chaima Senhaji, Shila Anaraki, Sonia Williams, Eva Lubulwa, Sarah Leo, Samah Hijawi, Geneviève Prumont, Ann Lefever, Rika Colpaert, Lisbeth Schotte, Elke Gutierrez, Fatiha Setouti, Latifa Abdel-Kader, Louiza Amghizzar, Malika Mderreg, Souad Khelifa, Fatiha El Mrabet, Nezha Haffou, Anissa Rouas, Najatt Bouali, Khadija Lazaar, Fleur Khani, Caroline Daish, Annelies Tollet, Danae Theodoridou, Nico Pauwels, Fatimasahar Elgachcham, Myriam Van Imschoot.

Voor de voorbereidende exploraties in het Park van Vorst, bijzondere dank aan Negin Ranjbar, Caroline Godart, Talia De Vries, Susanna Hood, Azahara Ubera Biedma, Esteban Donoso, Vladimir Miller, Varinia Canto Vila, Sofia Gerheim Caesar, Sol Archer, Silvia Fanti, Adaline Anobile, Julie Pfleiderer, Beata Szparagowska, Alessandra Coppola, Michel Yang, Gaetan Bulourde, Renée Goethijn, Kristinn Guðmundsson, Irena Radmanovic en Justine Maxelon. Dank ook Joris Van Imschoot en Denise François.

Met dank aan Negin Ranjbar, Caroline Godart, Talia De Vries, Susanna Hood, Azahara Ubera Biedma, Esteban Donoso, Vladimir Miller, Varinia Canto Vila, Sofia Gerheim Caesar, Silvia Fanti, Adaline Anobile, Julie Pfleiderer, Beata Szparagowska, Alessandra Coppola, Michel Yang, Gaetan Bulourde, Renée Goethijn, Irena Radmanovic, Justine Maxelon, Joris Van Imschoot, Kristinn Guðmundsson, Denise François.

Productie: Ten Weyngaert & Téléférique, Kunstenwerkplaats Pianofabriek
Co-producenten (theaterversie): Beursschouwburg, Cultureel Centrum Westrand Dilbeek
Met de steun van Cera/Faro en VGC