okt 2021

M D W D V Z Z
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
 

Dolores Bouckaert - Sleeping Muzes

maa 15/06/2015 > don 25/06/2015

 “Het vertrekpunt voor Sleeping Muzes zijn de gesprekken met dertig vrouwen, die allen muzes zijn van theatermaker, schrijver en beeldend kunstenaar Bernard van Eeghem. Van Eeghem speelde een belangrijke rol in een aantal werken die ik tot nog toe creëerde. Het is mijn fascinatie voor hem en zijn wereld maar ook het trachten te vatten van die fascinatie die mij geleid heeft tot die 30 vrouwen die op een bepaalde manier en tijdens een specifieke periode een belangrijke rol spelen of speelden in het leven van Van Eeghem. Een portret is als vanzelf steeds een eenzijdig beeld van iemand. Door met dertig mensen te werken krijg je een polyfonisch portret dat zich niet enkel meer beperkt tot één verhaal maar uitwaaiert doorheen verschillende levens. Al te vaak is van bij het begin duidelijk wat de finale vorm van artistiek werk moet worden. Ik wil dat dit keer vermijden en meer open laten: Sleeping Muzes vraagt om een onderzoek waarvan de resultaten verschillende vormen kunnen aannemen. De nieuwsgierigheid naar dat onbekende en onverwachte, is voor mij een drijfveer. Het onderzoek zal op zichzelf ook al waardevol en betekenend zijn: iedere stap zou op zich als autonoom werk kunnen bestaan. Dat kan een storyboard zijn, maar ook een gesprek met één vrouw dat uiteindelijk een tekst of een video-?installatie op zich wordt. 


Ik onderzoek via de unieke relatie en leefwereld van één man, Bernard van Eeghem (luik B), en zijn vele muzes incluis mijzelf (luik A), de ambiguïteit van identiteit en de nalatenschap van onze herinneringen. 

In luik A zal ik de 30 vrouwen opzoeken en realistisch tonen aan de hand van een filmisch portret en interview, in luik B zal ik een fictief verhaal ontwikkelen. Beide luiken zullen elkaar uitlichten en verdiepen. Ik zal dit doen via het voeren van gesprekken die ik documenteer aan de hand van film, foto, tekening en tekst. 

De basis van dit luik A zal bestaan uit 30 portretten en getuigenissen van vrouwen, ik noem ze ‘muzes’. Zij zijn de bouwstenen voor het verder verloop. Iedere vrouw zal mij een andere versie van dezelfde man tonen. Ik zal mijn onderzoek aanvatten met het opzoeken van deze vrouwen in hun besloten leefwereld. Deze voorbereidende gesprekken zal ik zelf filmen. Het onderzoek gaat van start vanaf het moment dat ik de eerste vrouw contacteer om haar mijn intenties voor te leggen. Tijdens deze eerste gesprekken zal ik mijn eigen rol als maker, medemuze en interviewster vormen en een balans zoeken tussen Van Eeghem als onderwerp of als vehikel / doorgeefluik. De eerste proefgesprekken zullen mij leiden bij de daaropvolgende portretten. Het spreekt voor zich dat ik via de hyperpersoonlijke anekdote een universeel verhaal wil vertellen dat over ‘de mens’ gaat.” 

Dolores Bouckaert over haar onderzoek Sleeping Muzes.