okt 2021

M D W D V Z Z
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
 

Niko Hafkenscheid - The Better Life (2014)

vri 02/05/2014 > zat 10/05/2014

Experience is never limited, and it is never complete; it is an immense sensibility, a kind of huge spider-web of the finest silken threads suspended in the chamber of consciousness, and catching every air-borne particle in its tissue.” Henry James

The better life is een cross-over project waarin wordt getoond hoe perifere elementen uit de podiumkunsten zoals klank en licht als zelfstandige tekensystemen kunnen worden ingezet in relatie tot de omgeving. Het project wil vertrekken vanuit de veronderstelling dat er niet noodzakelijk een overdrachtelijke, materiële kernactie zoals dansen, acteren of musiceren hoeft te bestaan als vertrekpunt voor een performatief werk. Op die manier wordt gepeild naar de essentie van (podium)kunst: ’hoe’ kijken we naar ’wat’? En welke ruimtes hebben we daarvoor nodig? The better life wil het publiek deelachtig maken aan die vragen door de klassieke afbakening tussen installatie, performance, lichtshow, ruimtelijke verkenning of concert op te heffen.

The better life wil enerzijds de wisselwerking tussen die immateriële elementen en concrete architectuur uitdrukkelijk naar voren schuiven. Klank, licht en ruimte worden diepgravend onderzocht om onze ervaring van ruimtelijkheid op een genuanceerde manier te herontdekken. Uiteenlopende locaties met een monumentaal karakter worden door de installatie tot spreken gebracht. Anderzijds belicht het centrale klank- en lichtspel door zijn immaterialiteit ook steeds de gedeelde kijkervaring. In dit kijken naar een ’leegte’ die op zijn beurt het hier en nu belicht wordt een haast rituele beleving tot stand gebracht die de periferie van elke kunstbeleving -het ervaren in gemeenschap- in haar kern draagt.

Gecreëerd door Niko Hafkenscheid (concept, performance, muziek, klank), Jan Maertens (lichtobject en lichtprogrammatie), Isabelle Pauwelyn (co-ontwikkeling concept en ruimtelijke vormgeving)

Productie: wp Zimmer
Co-productie: NONA, Contour 6de biënnale voor Bewegend Beeld, workspacebrussels
Met de steun van De Pianofabriek kunstenwerkplaats, de Vlaamse gemeenschap, de Vlaamse Gemeenschapscommissie