okt 2021

M D W D V Z Z
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 

ALLES OVER lezing

 

“Twee maten, twee gewichten?”

din 29/10/2013 - 20:00

Over de zin en onzin van “de strijd tegen radicalisering”

De wereld is een dorp. Conflicten elders in de wereld hebben dus ook een impact op onze lokale samenleving. Wat we vroeger al zagen met conflicten in Congo of Palestina zien we nu opnieuw met Syrië. Vooral het feit dat enkele jonge moslims van hier mee gaan strijden, baart de publieke opinie zorgen. Talloze Europese toppolitici roepen op om militair in te grijpen, maar problematiseren tegelijkertijd de moslimjongeren die de daad bij het woord voegen. Het mediadebat schijnt echter niet te gaan over wat jongeren in de armen van religieuze activisten en verzetsstrijders drijft, noch over de positie van onze overheid in deze oorlog. De focus lag eenzijdig op wat we moeten doen als ‘de geradicaliseerde elementen’ terug zouden komen naar ons dorp. Het actief opsporen van vreemde nummerplaten, verdachte buren, lange baarden, het ontnemen van de nationaliteit van hier geboren burgers, werden als oplossingen naar voor geschoven. Dit alles terwijl de grootste partij van ons land de Vlaams nationalistische radicalisering expliciet als programmapunt aanprijst en de extreem-nationalistische en neonazistische bewegingen nog nooit zo sterk hebben gestaan in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog. Blijkbaar is de ene radicalisering niet even verontrustend als de andere. Wanneer is iets radicaal, vanaf wanneer wordt het een probleem en wie bepaalt dit?

Hasna Ankal is als journaliste gestart bij het jongerenpersagentschap StampMedia, maar schrijft ondertussen voor het Belang Van Limburg en is redactrice bij al.arte.magazine. Zij volgt de actualiteit in België en Marokko op de voet.

Brahim Laytouss is imam en voorzitter van de moskee en educatief centrum Al Markaz et-Tarbawi aan de Elyzeese Velden in Gent. Momenteel doctoreert hij aan de Universiteit van Antwerpen rond islamitische bewegingen in Vlaanderen.