jun 2021

M D W D V Z Z
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
 

Niko Hafkenscheid ’The Better Life’

maa 29/10/2012 > vri 02/11/2012

Niko Hafkenscheid, Jan Maertens en Isabelle Pauwelyn werken in de Pianofabriek kunstenwerkplaats aan het onderzoeksproject The Better Life. Daarbij ligt de focus op plaatsen of momenten waar lichtontwerp, muziek, geluid en de ruimte elkaar ontmoeten. Het onderzoek brengt perifere elementen uit de podiumkunsten samen om na te gaan wat hun waarde eigenlijk is. The Better Life doet de vraag rijzen wat er gebeurt wanneer een expliciete, dramatische actie niet het voornaamste aandachtspunt is, of zelfs geheel afwezig is.

Het onderzoek stelt in dit verband een aantal basisvragen. Hoe direct en present zijn perifere elementen zoals licht of geluid aanwezig in een voorstelling? In welke mate kunnen ze theatrale elementen zonder meer zijn? En hoe functioneren ze wanneer ze op de achtergrond worden ingezet, ter begeleiding van de centrale actie? Wat zijn de consequenties van het uit elkaar halen of op elkaar afstemmen van ruimte, licht, geluid en muziek? Hoe kan de performer de ruimte met het publiek delen in relatie tot de herinnering aan geluid en muziek? Wat met licht-objecten? Hoe verhouden die zich tot de ruimte en het verloop van de tijd? Welke suggesties gaan er uit van kleur in een lichtontwerp?

Tegelijk wil The Better Life ons naar een reeks associaties gidsen die een aantal zaken suggereren die we - bij wijlen - denken te missen in dit leven, het verlangen naar een ’beter’ in de metafysische zin, iets zeer typisch voor mensen. Dit vormt een onderliggende energie. Wie meer info wil kan terecht op de blog van dit project: www.thebetterlifevirtual.blogspot.com

Credits

Concept: Niko Hafkenscheid
In samenwerking met: Jan Maertens, Isabelle Pauwelyn
Muziek en geluid: Niko Hafkenscheid
Met steun van: Vlaamse Gemeenschap, Vlaamse Gemeenschapscommissie, Bains Connective, de Pianofabriek kunstenwerkplaats, workspacebrussels, Theater Malpertuis, wpZimmer, Dt Espácio Escénico Madrid.