okt 2021

M D W D V Z Z
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
 

Diederik Peeters - Red Herring

maa 24/10/2011 > don 03/11/2011

Diederik Peeters is bang. Hij heeft smet- of hoogtevrees, is bang van spoken en van samenzweringen, heeft last van achtervolgingswaanzin en niet te vergeten een heilige schrik om te mislukken.

In ’Red Herring’ (werktitel) komt uit een aantal korte scènes een obscure catalogus van onze angsten tevoorschijn, die ergens diep uit het onderbewuste lijkt opgegraven. Obsessionele en paranoïde trekjes doen er de grens tussen werkelijkheid en verbeelding vervagen. Want hoe meer de geest geobsedeerd geraakt door een bepaalde idee, hoe meer tekens en bewijzen hij van die idee lijkt te vinden in de buitenwereld, en het lijkt alsof de innerlijke en de uiterlijke wereld samenspannen. Ondertussen duikt achter de coulissen een mysterieuze tovenaar op die de op absurde wijze de touwtjes bedient waaraan al die groteske bangeriken zozeer proberen te ontsnappen...

Peeters houdt ervan de dingen nodeloos ingewikkeld te maken, te kreuken wat glad is, zijn sleutels te verliezen en principes te verloochenen. In zijn voorstellingen verliest de materiële werkelijkheid haar standvastigheid, smelt de muur en gaat de tafel op wandel. Na een choreografie voor een decor maakt hij nu een als solo vermomd duet voor hemzelf en een klankband. Want al staat hij dan alleen op scène, geluid wordt in deze voorstelling zodanig misbruikt dat het zichzelf als personage opdringt. En zoals de oude meester Buñuel al zei: ’geluid stimuleert de verbeelding meer dan beeld’.

Vanuit een voorliefde voor het banale en het surreële, het onmogelijke en het groteske, gaat Peeters in ’Red Herring’(werktitel) verder op zoek naar manieren om de conventionele realiteit onderuit te halen en op haar kop te zetten. Ergens tussen luisterspel, slapstick en thriller in, gebruikt deze voorstelling onze angsten om de verhouding tussen werkelijkheid en verbeelding nieuw leven in te blazen.

 
Credits:
van & met: Diederik Peeters
geluid: Lieven Dousselaere
decor: Sarah & Charles
lichtontwerp: Henri Emmanuel Doublier
productie: SPIN vzw
coproductie: Beursschouwburg, BUDA
in samenwerking met: Pianofabriek Kunstenwerkplaats, STUK

Speeldata:
6 oktober, BUDA Kortrijk, preview try-out in progress
9 & 10 november, Beursschouwburg Brussel, première
18 november, kc nOna Mechelen
25 & 26 november, BRUT Wenen